Köp mode på factory outlets

Många har säkert hört talas om factory outlets, och fått en idé om att det är billigare att handla till exempel märkeskläder där än i vanliga butiker. Men varför är det så, och vad är egentligen en factory outlet?

Merrimack_Premium_Outlet_Mall_storesEgentligen är det onödigt att kalla dem för factory outlets, eftersom det finns ett ord på svenska som betyder samma sak: fabriksbutiker. Det ger också en tydlig förklaring om vad en factory outlet egentligen är: en butik som säljer en fabriks varor direkt till kunden, utan att gå omvägen via exempelvis en klädbutik. Att det inte finns några mellanhänder med i processen, som också måste tjäna pengar, gör att det går att hålla lägre priser i fabriksbutikerna än i vanliga butiker. Förr var dessa outlets ofta belägna i direkt anslutning till den faktiska fabriken, men numera är det också vanligt att fabriksbutiker förekommer i vanliga köpcentrum, eller att det bildas hela köpkvarter som bara består av factory outlets.

Det är dock inte lika lätt att hitta fabriksbutiker som säljer kläder till barn och tonåringar. Om du ändå vill kunna köpa märkeskläder för barn till ett bra pris, är ett annat alternativ att köpa dem online, till exempel i e-butiker som kidsbrandstore.se. Då kan alla i familjen vara moderiktiga i nya märkeskläder.

Fabriksbutikernas historia tar sin början i 1930-talets USA, där vissa fabrikstillverkare började erbjuda sina anställda att köpa skadade eller överblivna varor till ett rabatterat pris. Denna försäljning utökades snart till att omfatta även de som inte var anställda vid fabrikerna, och redan år 1936 öppnade Anderson-Little en fabriksbutik som inte låg i anslutning till fabriken. Outlet-butikernas huvudsakliga syfte fortsatte dock länge att uteslutande vara att sälja skadade produkter eller produkter som producerats i för stor upplaga – det dröjde fram till mitten av 1970-talet innan detta började förändras.