Modeveckan i Paris

Modeveckan i Paris är årets höjdpunkt för alla fashionistor och modeintresserade världen över. Kanske borde man dock snarare tala om ”höjdpunkter”, i plural, eftersom modeveckan faktiskt inträffar två gånger om året: en gång för vinter- och höstkollektionerna, och en gång för vår- och sommarkollektionerna. Under dessa veckor samlas höjdarna inom modevärlden för att beskåda det som världens främsta designers har skapat för catwalken, och som med största sannolikhet kommer att styra modetrenderna under det kommande året.

Bakgrunden till modeveckan i Paris var att den franska haute couture-federationen (Chambre Syndicale de la Haute Couture) fattade beslut om att varje franskt modehus som skapade haute couture skulle presentera en kollektion inför varje ny säsong, med minst 35 plagg, bestående av både kläder för vardag och fest. Dessa kollektioner skulle presenteras för allmänheten via den franska pressen. De evenemang som de franska modehusen höll två gånger om året i enlighet med dessa regler anses vara de första ”modeveckorna” i Paris. Numera är det långt ifrån bara de franska modehusen som visar upp sina kollektioner på modeveckan, då hela världen vill vara en del av det största modeevenemanget för haute couture i världen.

Om du själv är en aspirerande modedesigner, men egna idéer om vilka trender som kommer att synas under modeveckan i framtiden, ska du kontakta ett egenanställningsföretag som Frilans Finans. På det sättet får du nämligen möjlighet att testa dina vingar som modeentreprenör, genom att du kan utföra uppdrag och fakturera utan att starta ett företag. Det kan vara ett bra första steg mot att förverkliga drömmen om att skapa framtidens modekollektioner.