Diane von Furstenberg

Idag finns det många klädmärken att välja mellan, en del mer exklusiva än andra. Ett företag som osar lyx och som för många är en dröm att bära kläder från är Diane von Furstenberg. Diane Simone Michelle Halfin, tidigare Prinsessan Diane von Furstenberg, föddes i Bryssel 1946 som dotter till judiska föräldrar. Diane gick på universitet i Madrid, men bytte sedan till universitetet i Geneve där hon studerade ekonomi. Efter sina studier flyttade Diane till Paris där hon började arbeta som assistent till modefotografen Albert Koski. Hon kom sedan att flytta till Italien där hon lärde sig om tygets konst; olika färger, kvaliteten på tyg och hur man klipper i tyg. 1969 gifte hon sig med Prins Egon von Furstenberg.

Dianes äktenskap sporrade henne att ha en egen karriär, hon ville inte bara vara fru till en prins. Efter ett år som gifta började hon designa kläder, vilket hennes man också kom att göra, men först efter deras separation. För många personer är märkeskläder av von Furstenbergs “dignitet” ouppnåeliga, de kostar helt enkelt för mycket. Dock finns det många butiker på nätet som säljer exklusiva märkeskläder, däriibland Diane och det händer att dessa butiker har specialerbjudanden på finare designermärken. Om du gärna vill handla en klänning från Diane von Furstenberg, eller någon annan känd designer, titta på kampanjjakt.se för att få en rabattkod till märkeskläder. Det kan underlätta mycket för plånboken för den som vill unna sig, men kanske inte anser sig ha råd i vanliga fall. 1974 introducerade Diane den så kallade omlottklänningen som gjorde henne världsberömd genom att inspirera kvinnor jorden runt. 1976 hamnade hon på omslaget av tidningen Newsweek som skrev att de ansåg att Diane von Furstenberg var modets mest inflytelserika kvinna sedan den franska modedesignern Coco Chanel. 1985 startade Diane upp sitt första bolag.

Diane har två barn

Äktenskapet gav två barn

Diane fick under sitt äktenskap med Prins Egon von Furstenberg två barn; Prins Alexander och Prinsessan Tatiana. Båda barnen är bosatta i USA. Det finns många som har arbetat och vill arbeta med Diane och hennes kreationer. Maja Gunn har arbetat hos Diane von Furstenberg, men även för Hennes & Mauritz och det amerikanska modehuset Marc Jacobs. Maja Margita Gunn är uppvuxen i Ludvika men är verksam i Borås och Stockholm. Hon är lärare och forskare inom textil och mode vid Textilhögskolan i Borås och har kläder som inriktning, speciellt mot “queer och genusidentitet”. Maja Gunn har under åren medverkat i en mängd utställningar på bland annat Liljevalchs i Stockholm. Hon har även ställt ut på Röhsska museet i Göteborg och på Textilmuseet i Borås. Textilmuseet i Borås drivs i kommunal regi med inriktning på bland annat design, mode och konst. År 2000 tilldelades Textilmuseet i Borås priset som årets museum. Textimuseet startades upp 1972 i Svenskt konstsilkes gamla lokaler och kallades till en början Tekomuseet. Museet har en av Europas största samlingar av textilmaskiner vilka fortfarande är i drift.